De naakte boot trekkers

The Three Lesser Gorges China
De Yangtze River (Chang Jiang
 
 
 
De boten geladen met grote of kleinere vracht werden door trekkers door de stroomversnellingen en ondiepte getrokken. Het aantal trekkers afhankelijk van de vracht, van drie tot tientallen geheel naakte mannen. Deze activiteit verdween met de komst van dam en de te ontstane spaarbekkens in de rivier. De rivier is nu veel dieper en bevaarbaar met grote schepen de trekkers zijn niet meer nodig. Omdat de mannen de hele dag in het water waren,zouden de touwen hun kleding stuk scheuren en doorlopend nat zijn. De trekkers waren dus van oudsher geheel naakt.
Filmpje

Naked boat towing_ a central China tradition.mp4 

(De Three Gorges hebben een lengte van ongeveer 120 kilometer)

Naakte mannen met gespierde billen en ruggen, die met gevlochten touwen aan elkaar vastgebonden waren en met hun gekromde lichamen een schip over een woeste draaikolk moesten trekken. Sommigen stonden in het water, hun huid glinsterend als zilver. Anderen, met de touwen van bamboevezel over hun ruggen gespannen, trokken vanaf de oever; hun tenen klemden zich aan de rotsen vast, hun armen hingen slap naar voren en hun vingertoppen raakten de aarde, hun hoofden waren diep voorovergebogen en hun ogen strak op de grond gericht. Aan boord van het schip sloeg de trekkersbaas op de trom en je kon haast het gezang en het gegrom horen, terwijl het legertje mannen moeizaam centimeter voor centimeter het houten vaartuig vooruittrok tegen het woeste geweld van de stroom in.

Tot 2006 werden zo vrachtbootjes naakt door de rivier getrokken.

 
In 2006 was de stuwdam gereed. Daarna gebeurde het nog in kleine zijriviertjes voor toeristen, afhankelijk ook naakt. Maar na klachten van toeristen steeds vaker deels gekleed. Het is wel bijzonder, ze zijn nu verplicht 1 kledingstuk te dragen. Meestal is dat een shirt. Het onderlichaam en dus ook de geslachtsdelen zijn nog bloot. Het werken in een shirt is natuurlijk niet prettig maar het werk met toeristen is dan ook veel minder zwaar.